dijous, 3 de maig del 2012

Periodistes: Menys lliures i sense treball


Hui, com tots els 3 de maig que he pogut, he participat en els actes que celebra la Unió de Periodistes Valencians amb motiu del 3 de Maig, Dia Internacional de la Llibertat de Premsa. Hui, a la concentració de la Plaça del Patriarca he tingut l'oportunitat de parlar amb companyes i companys que veig a diari, i també a uns altres que no és tan habitual. He pogut saludar a companyes i companys de promoció i he escoltat les misèries d'esta professió nostra.

Alguns, acaben de perdre el treball fa poc. Uns altres, ja uns mesos i d'altres, que ja quantifiquen en anys el temps que porten sense exercir la seua professió. La veritat és que els qui fem treballem des desl gabinets de comunicació, o els qui estan als diaris, als digitals, a les ràdios o les televisions, som ben conscients de com de privilegiats som en fer això d'aixecar-nos tots els dies per poder anar a treballar i, a més a més, treballar d'allò que hem estudiat i ens agrada.

Els qui treballem com els qui no, però, continuem amb el maleït defecte ja no de la nostra professió, sinó de la nostra casta. Continuem sense ser corporativistes, no ens unim totes i tots a una per a fer-nos respectar, que al remat, és que es respecte una professió tan necessària per a que una societat tinga una salut democràtica correcta. I ací, continuem saludant-nos amb gran festa tal dia com hui, però ens mirem de reüll, perquè a uns i altres els perd, ens perd, l'ego, vore qui junta millor les lletres o les pronuncia. I qui vinga darrere que s'apanye.

Entre els mitjans que tanquen, els que hi fan ERO, els qui no en fan però despatxen a la gent a poc a poc, cal afegir el problema de les retallades en llibertats que patim. No és cap mentida. Un acte tan simbòlic com pacífic com és concentrar-se amb el lema "Sense periodistes no hi ha periodisme. Sense periodisme, no hi ha democràcia", ha comptat amb la presència d'un furgó policial, una lletera, i el ja més insuportable helicòpter.

Com que no hi participava cap membre del Consell ni cap representant del Govern, sembla que fer eixe desplegament i eixa ostentació inútil de força era la forma de la delegada del govern en particular i del PP en general de demostrar que també assistien als actes de la Unió de Periodistes Valencians.

Tal i com està posant-se el panorama, companys i companyes dels mitjans, tots els dies són 3 de Maig i cal que ens veiem més les cares per a lluitar per a nostra professió. O ho fem nosaltres o ens ho faran per nosaltres i amb les conseqüències que totes i tots sabem.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada