dimecres, 31 d’agost del 2011

Sant Ramon Nonnat gloorioooso!


Amb eixa estrofa rematen els gojos a Sant Ramon hui, al carrer Sant Ramon de Morvedre, un carrer preciós ubicat als peus del calvari blanc de la ciutat i, per tant, també de les antigues muralles que nosaltres sempre hem dit castell.

Hui és el dia de Sant Ramon Nonnat, curiós sant mercedari molt venerat a la Corona d'Aragó. M'agrada molt este dia, potser perquè tinc la família farcida de Ramons i a mi això de felicitar m'agrada. També m'agrada, però, per ser el darrer dia del mes d'agost, potser perquè tradicionalment he agafat les vacances a setembre, cosa que ja no faré enguany, i perquè este dia m'anuncia que ja són a prop les festes de la Font i les seus dansaes, que són les meues de sempre.

I tal dia com hui de fa moltíssims anys, anem a ballar o bé nanos o bé danses davant de la processó de Sant Ramon els membres del Grup de Danses de Morvedre. És ja una tradició i de fet, els veïns i veïnes del barri ens esperen perquè passem ballant davant de les seues cases i anunciant que ve la processó, eixa processó acompanyada per xaranga i que sembla que estem a Sicília. Té un encant especial.

L'altra curiositat d'eixa festa morvedrina és la quantitat de prenyades que van a vore la processó. Diuen que Sant Ramon Nonnat és el seu patró. De fet, és nonnat perquè no va nàixer pels conductes habituals, sinó per una espècie de cesària de la seua època. I les prenyades morvedrines van a vore al sant i van a aconseguir els ciris restants de la processó perquè la llegenda diu que, a més de protegir-les a elles i a les seues criatures, el part sol durar el que tarda en consumir-se eixe ciri que ha estat en la processó.

També és curiós escoltar els càntics i gojos que s'han conservat i que, sens dubte, formen part d'una tradició i d'una part de la cultura i de la nostra història. I això, que hui tornarem a escoltar allò de "Padre San Ramón glorioooso!" que amb tanta gràcia i particular entonació fan les dones majors del barri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada