dilluns, 22 de novembre de 2010

Música mestre!

Hui, 22 de novembre, és Santa Cecília, patrona dels músics. Deixant a banda les creences religioses, hui és un dia assenyalat al calendari, perquè hui és un dia en què cal felicitar a les dones i els homes que fan possible eixe miracle que és la música. La nostra identitat com a poble no s'entendria sense els músics de banda, orquestra, corals, rondalles, dolçaines i tabals, cantadors i cantadores, perquè venim una tradició musical ancestral i prova d'això són algunes troballes arqueològiques de l'Edeta íbera, la Llíria immortal, on han trobat gots pintants amb músics.

Les dianes, els passacarrers, les cavalcades, les processons, els actes institucionals, les danses, les entrades... Tota festa valenciana necessita d'una banda de música, d'una xaranga, d'uns dolçainers i tabaleters, d'una rodalla... I si no els tenim, no ens manca temps per a posar-nos a cantar la Manta al Coll o qualsevol composició popular de les que, esperem, no tinga vergonya la mafiosa SGAE a cobrar-nos per fer ús del nostre patrimoni immaterial.

Orgullós del meu poble, m'he de sentir orgullós dels meus músics, i a elles i a ells els dedique estes línies i els envie esta felicitació, de la qual prenc part des de la meua modesta participació en això de la música tradicional. Tal dia com hui, a més a més, he de recordar que en setembre de 2008 vaig tindre el plaer, la responsabilitat i l'honor de ser el Pregoner que, des del balcó de l'Ajuntament de Sagunt, obria la celebració del centenari de la Lira Saguntina.

En dies com estos, no entenc com el govern valencià continua pagant un cànon anual de 18 milions d'euros al riquíssim senyor Ecclestone i no paga el que deu ni augmenta l'assignació a les escoles de música del nostre país. Estes marginacions fan que senta vergonya i indignació d'un govern i, al mateix temps, obliguen a reafirmar el nostre compromís a qui transmeten l'art i la cultura del nostre poble.

Avui com ahir, ahir com demà, visquen els músics del País Valencià!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada