dilluns, 9 d’agost del 2010

Adéu al frontó del Fornàs


Al Port de Sagunt no tenim edificis molt antics. És normal perquè és un nucli de població de poc més de 100 anys de vida. I els que en tenim, cuirosament, els enviem a pastar, els enderroquem, els fem desaparéixer, els esborrem de la memòria col·lectiva, de la història recent, del paisatge urbà, dels racons del record i dels escenaris de la realitat.

Fa uns anys, quan al municipi de Sagunt teníem un govern progressista i valencianista, un grup de persones es dedicaren a omplir l'estadi del Fornàs de pintades. Recorde una: "El Fornás no se toca, se retoca" i curiosament eixa pintada estava feta al mur de l'antic frontó, el que ara està enderrocant i reduïnt a pols i rajoles per terra.

I eixos que feren les pintades han governat ara amb el PP, encara que fa uns mesos que han eixit del govern. I eixos que tan parlen del Port, que diuen ser més del Port que ningú (i per a fer gala d'això neguen l'arrel valenciana del Port i amaguen el valencià dels carrers i de la vida pública), ara no han dit res, mentre les màquines excavadores acaben amb una peça que forma part de la nostra història.

L'històric frontó del Fornàs se'n va a fer punyetes. Vaja. Un altre símbol autèntic i real del nucli despareix i qui són els màxims defensors del Port, diuen, no han obert la boca per a res. Vaja.

Un frontó de rajola, amb les marques en forma de forats en les parets exteriors que donen a l'avinguda del Camp de Morvedre que recorden on es fixaven els antics andamis de fusta per continuar alçant el mur. I dins, un frontó perfecte, pintat i amb l'escut d'AHV (Altos Hornos de Vizcaya), empresa que ho pagava tot en el seu temps al Port. Un frontó on s'han disputat magnífiques partides de pilota a mà, a l'estil basc que portaren ací els treballadors siderúrgics que vingueren d'Euskal Herria i portaren amb ells retalls del seu país (el color blanc i roig i els pantalons negres del club de futbol, la patrona del Port: la Mare de Déu de Begonya, la rèplica a xicoteta escala de la catedral de Bilbao per a l'església de Begonya....).

Hui quan he vist que estaven enderrocant el frontó m'ha donat molta pena. No entenc qui planifica estes coses ni com les planifiquen. I m'ha donat ràbia perquè els que diuen ser els més del Port que ningú no han dit ni pruna. Ha quedat clar qui és qui, perquè alguns estan en política.

En dies així, recorde allò de "Qui perd els orígens perd identitat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada